Je eigen Staete, zoals EuroStaete
Kroon jezelf tot koning - en begin je eigen land
Bron RVU-educatie
Waarom zou je niet je eigen land beginnen? Belachelijk idee? Er zijn mensen die het daadwerkelijk doen. In een zesdelige Britse tv-serie neemt satiricus Danny Wallace de uitdaging aan.
Hij onderzoekt wat er allemaal bij komt kijken om je eigen land te beginnen. Zijn hilarische zoektocht levert verrassende inzichten op over zaken als macht, bureaucratie, wetten en geld. Kijk hoe Koning Danny I zich staande houdt, op zoek gaat naar onderdanen en de jongste micro-staat ter wereld vestigt.
Televisie: uitgezonden in januari en februari 2006 op Nederland 3. De programma's mogen niet online
worden aangeboden. Oorspronkelijke titel: How to start your own country (Groot-Brittannië, 2004).
1. Geboorte van een natie
Een eigen land opzetten is een leuk idee, maar waar begin je zoiets? In de eerste aflevering speurt Danny de wereld af op zoek naar een territorium. Op een verlaten plek in de Noordzee ontmoet hij het staatshoofd van Sealand. Ook wint hij advies in bij een man die beweert de eigenaar te zijn van de maan. Danny besluit het dichter bij huis te zoeken: hij overweegt een invasie op een nabijgelegen eiland en gaat op zoek naar bondgenoten. Zonder het gewenste resultaat. Hij besluit het nog dichter bij huis te zoeken.
2. Burgers gevraagd Danny ontdekt dat het kleinste land ter wereld Vaticaanstad is, met slechts 921 inwoners. Hij neemt zich voor de Paus te verslaan en het grootste kleine land ter wereld te worden. Maar waarom zouden mensen zich bij hem willen aansluiten? En, minstens zo belangrijk: hoe selecteer je ze? Hij reist af naar de VS en leert enige nuttige lessen over immigratiebeleid en inburgering. Gewapend met onder meer een vlag en een wel heel bijzonder volkslied gaat hij de straat op om onderdanen te ronselen.
3.
Voor Koning en Vaderland Een historisch moment: voor het eerst laat Koning Danny zich begroeten door zijn onderdanen. Plaats van handeling: een Londense pub. Hij krijgt gelijk tal van vragen op zich afgevuurd, waarop hij het antwoord schuldig moet blijven. Kennelijk is leiderschap niet zo eenvoudig als hij dacht. Dat brengt hem tot de vraag: hoe word ik een goede leider?
In zijn zoektocht naar het antwoord ontmoet hij onder anderen de prins van het Italiaanse mini-staatje Seborga ('wees nederig en eerlijk') en de Amerikaanse intellectuele reus Noam Chomsky ('elimineer jezelf, echte macht komt van onderop'), om tenslotte op het spoor te komen van de basis van alle democratische staten ter wereld: de middeleeuwse Magna Carta. Om zijn eigen grondwet af te bakenen bezoekt Danny een groep Amerikanen die hun recht op vrije wapenbezit uitdragen. Terug in Londen, het hoofd vol goede ideeën, is hij er helemaal uit. Hij besluit meteen een regering te benoemen en daarvoor een andere wijze van recruteren te kiezen dan George Bush jr. deed.
4. De
Toestand van het Land Danny is vastbesloten om van zijn land het leukste land ter wereld te maken: een Utopia op aarde. Maar daarvoor zijn wetten en regels nodig. Hij bezoekt een Amerikaans Utopia, een toonbeeld van blije burgers, en een Deens Utopia, opgericht door 'happy hippies'. Niet overtuigd van wat zij te bieden hebben, wendt hij zich tot het Vaticaan, brengt hij de Tien Geboden terug tot Eén Gebod, maar blijft hij zitten met de vraag: wat nu als mensen zich er niet aan houden?
Op zoek naar het antwoord op deze vraag maakt hij kennis met de strengste sheriff van Amerika, een groep gevangenen die onder erbarmelijke omstandigheden in de woestijn zit opgesloten en een groep vrouwelijke gevangenen met wie ook al weinig compassie bestaat. De laatste restjes vrolijkheid verdwijnen volledig wanneer Danny de dodencel in Arizona bezoekt en een gesprek voert met een terdoodveroordeelde man over hoe het is om te leven met de wetenschap dat de staat je ter dood zal brengen.
5. De Bank van Danny Geplaagd door geldzorgen besluit Danny op onderzoek uit te gaan in de wereld van het Grote Geld. De economie van zijn land kan wel een oppepper gebruiken! Afkerig van het heffen van belastingen zoekt hij naar alternatieven om zijn staatsschuld te verkleinen. Hij vraagt zich af hoe belastingparadijs Monaco aan zijn rijkdom komt en onderzoekt of zijn land in aanmerking komt voor internationale steun. Hij roept de hulp in van de beste financiële deskundigen, ontdekt tot zijn geruststelling dat je met een flinke staatsschuld helemaal niet uit de toon valt en besluit tot invoering van zijn eigen munteenheid.
6. De Verenigde Natie De afgelopen zes maanden heeft Danny alles gedaan wat hij kon om zijn eigen land te beginnen. Vanuit zijn huiskamer en op internet heeft hij een grote schare onderdanen enthousiast gekregen voor zijn land: een nieuw Utopia ligt in het verschiet. Danny's zoektocht is bijna ten einde. Er rest nog één ding: internationale erkenning afdwingen. Krijgt hij toegang tot de Verenigde Naties? Wordt zijn paspoort geaccepteerd bij de douane? En zal zijn bijdrage voor het Eurovisie Songfestival de eindronde halen? We zien het in de laatste aflevering, waarin Danny in een majestueuze slottoespraak ook de democratisch gekozen naam van zijn land onthult: Lovely. 'Dit is een uniek land,' houdt Danny zijn aanhangers voor. 'Een veel echter land dan Groot-Brittannië of Frankrijk of een ander Europees land waarin onverschilligheid en wantrouwen in de politiek overheersen.' Danny's strijd gaat door op www.citizensrequired.com waar zich inmiddels al meer dan 50.000 onderdanen hebben aangemeld!
Home
Sectoren
|